Baklavos istorija apipinta legendomis iki galo nėra aiški šio saldaus kepinio kilmė ir istorija, todėl Baklava neretai priskiriama net kelių valstybių virtuvėms, Turkijos, Graikijos, Armėnijos, Sirijos ir kitoms. Apibendrinus galima sakyti, kad Baklava, tai ypatingo skonio Vidurio Azijos virtuvės pasididžiavimas.
Pradžiuginkite šeimą ir draugus Baklava su Merkio medumi, šis puikus desertas tiks ne tik kasdieniams smaližiavimui, bet ir ypatingoms progoms.
INGREDIENTAI:
- 500 g phyllo tešlos,
- 350–400 g tirpinto sviesto,
- 300 g graikinių riešutų,
- 200 g migdolų,
- 1/3 puodelio cukraus,
- 1 arbat. š. malto cinamono,
- 1 arbat. š. malto kardamono,
- 1/4 arbat. š. malto muskato,
- 1/8 arbat. š. maltų gvazdikėlių.
Sirupui:
- 1 puodelis vandens,
- 1 ½ puodelio cukraus,
- 1 puodelis Merkio medaus,
- 2 cinamonų lazdelių,
- • 2–4 gvazdikėlių,
- 2 valg. š. citrinos sulčių.
GAMINIMAS:
1. Gaminame sirupą. Prikaistuvyje sumaišykite vandenį, cukrų, medų, citrinos sultis, sudėkite cinamonų lazdeles ir gvazdikėlius. Maišydamos apie 5 min., kaitinkite ant mažos ugnies, kol ištirps cukrus. Tuomet padidinkite liepsną iki vidutinės ir nustokite maišyti. Kaitinkite dar apie 3–4 min., kol masė taps sirupo konsistencijos ir pradės putoti.
Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies. Išimkite cinamonų lazdeles ir gvazdikėlius. Atidėkite sirupą į šalį ir palikite atvėsti. Jeigu norite, šį sirupą galite pasiruošti ir iš anksto: paruošę ir atvėsinę, sandariame inde šaldytuve galite laikyti jį iki keturių dienų.
2. Ruošiame įdarą. Graikinius riešutus ir migdolus susmulkinkite smulkintuvu iki nedidelių gabalėlių. Nesumalkite iki miltų, tačiau nepalikite ir didelių gabalėlių. Sumaišykite su cukrumi, cinamonu, kardamonu, muskatu ir maltais gvazdikėliais. Galite porą šaukštų riešutų įdaro atidėti į šalį ir pasilikti, jeigu norėsite jais apibarstyti ir papuošti iškeptos baklavos gabalėlius.
3. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Sviestu ištepkite 20 x 30 cm dydžio kvadratinio kepimo indo dugną ir sieneles.
4. Rušiame tešlą. Atkreipkite dėmesį, kad ši tešla ypač plona, todėl lengvai plyšta. Pasistenkite, kad gražiausi tešlos lakšteliai būti apatiniame ir viršutiniame baklavos sluoksniuose. Labai svarbu: kol sluoksniuojate ir sviestu tepate tešlos lakštus, likusią tešlą laikykite uždengtą švariu ir šiek tiek sudrėkintu rankšluostėliu – tai svarbu, nes kitu atveju tešla išdžius ir ims trupėti.
5. Sluoksniavimas. Ant paruošto kepimo indo dugno dėkite lakštą phyllo tešlos. Šepetėliu visą jį tolygiai ištepkite sviestu.
Taip pat ant viršaus uždėkite dar 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdamos sviestu. Tuomet ant viršaus tolygiai paskleiskite pusę riešutų įdaro. Ant riešutų įdaro uždėkite tešlos lakštą ir apšlakstykite jį sviestu. Jei mėginsite ant riešutų uždėtą lakštą tepti šepetėliu, jis iš karto suplyš. Susluoksniuokite kitus 7 phyllo tešlos lakštus, kiekvieną aptepdamos sviestu. Vėl tolygiai paskleiskite likusią riešutų įdaro dalį ir galiausiai ant viršaus sudėkite paskutinius likusius 8 tešlos lakštus, vėl kiekvieną tolygiai aptepdamos tirpintu sviestu, išskyrus paskutinį tešlos lakštą. Uždėję jį, švelniai delnais paspauskite susluoksniuotą baklavą. Tuomet užpilkite ant viršaus maždaug keturis šaukštus tirpinto sviesto ir šepetėliu atsargiai jį paskleiskite ant viso baklavos paviršiaus.
6. Paruoštą baklavą 10 min. įdėkite į šaldytuvą. Kai išimsite, aštriu peiliu perpjaukite viršutinę susluoksniuotos baklavos dalį išilgai į penkias lygias dalis – vienodo pločio juostas. Tuomet peiliu padarykite įstrižus pjūvius taip, kad gautumėte taisyklingus vienodo dydžio rombo formos gabalėlius. Nereikia perpjauti viso susluoksniuoto kepinio – įpjaukite tik viršutinę jo dalį.
7. Prieš pat kepinį dėdami į iki reikiamos temperatūros įkaitintą orkaitę, apšlakstykite viršų trupučiu šalto vandens – tai neleis viršutiniams tešlos sluoksniams „susiraityti“. Kepkite 20 minučių. Tuomet sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 °C ir dar apie 15 min. kepkite, kol baklava bus gražios aukso spalvos.
8. Išimkite kepimo indą su baklava iš orkaitės. Karštą baklavą apipilkite atšalusiu anksčiau paruoštu sirupu ir gabalėlius, jei norite, apibarstykite pasilikta riešutų įdaro mase. Palikite indą su baklava 4 valandoms, leiskite atvėsti. Tuomet uždenkite indą folija ar maistine plėvele ir palikite pastovėti dar 8 valandoms.
9. Praėjus nurodytam laikui, per kurį baklava su Merkio medumi puikiai sugers sirupą, naudodamosi prieš tai padarytomis įpjovomis, baklavos gabalėlius supjaustykite iki galo.
10. Baklavą galite patiekti iš karto, praėjus nurodytoms valandoms, arba laikyti ją sandariame inde kambario temperatūroje iki savaitės. Dienoms bėgant, baklavos skonis šiek tiek keičiasi, nes sirupas vis labiau į ją susigeria – po savaitės baklava tampa dar minkštesnė nei iš pradžių, visiškai netenka net menkiausio viršutinių tešlos lakštelių traškumo. Visu šiuo laikotarpiu, kai baklava pamažu keičia savo skonį ir konsistenciją, ji yra puiki: kiekvienas turi atrasti būtent tą momentą, kai baklava jam pati skaniausia.
Šaltinis : http://www.15min.lt/ji24/straipsnis/virtuve/pasaulio-skoniai/pasaulio-skoniai-baklava-turkija-726-325074