• Merkio smidrai

    • Merkio smidrai
    • 4.92 

      Parduodama ryšulėliuose po 330 g.
      Kaina 4,92 € (17 Lt ) už ryšulėlį.

      Smidrai – viena geriausių maistine verte subalansuotų daržovių. Merkio smidrai yra žalieji. Ši rūšis pasirinkta ne atsitiktinai. Kitaip nei baltieji smidrai, žalieji turi daugiau naudingų medžiagų. Žaliųjų smidrų skonis geresnis, švelnesnis negu baltųjų. Merkio smidrų ūgliuose gausu maistinių skaidulų, baltymų, angliavandenių, vitaminų, karotino, mineralinių medžiagų, ypač daug kalio, kalcio ir magnio. Smidruose ypač gausu vitamino E. Ūgliuose esantys fenolio rūgšties junginiai didina kraujagyslių sienelių tvirtumą ir elastingumą.

      Kategorija .

    Merkio smidrai – vertinga pavasario daržovė:

    • Užauginta Ekologiniame Lietuvos ūkyje;
    • Ankstyva ir labai vertinga pavasario daržovė;
    • Priklauso delikatesinių daržovių grupei;
    • Gausu skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų;
    • Unikalus, su niekuo nesulyginamas skonis bei nuostabus aromatas;
    • Derlius imamas pavasarį, tik 6 savaites;
    • Skinami pagal išankstinius užsakimus, todėl visada pristatomi švieži.
    Merkio smidrai

    Merkio smidrai

     

    Kuo naudingi Merkio smidrai?

    Smidrai pasaulyje labiau žinomi šparagų vardu (angl. asparagus). Neturi nieko bendra su šparaginėmis pupelėmis. Lietuvoje nuo seno smidrai auginami darželiuose, kaip gėlė, tačiau kaip daržovė dar tik atrandama gurmanų.

    Smidrai – viena geriausių maistine verte subalansuotų daržovių. Merkio smidrai yra žalieji. Ši rūšis pasirinkta ne atsitiktinai. Kitaip nei baltieji smidrai, žalieji turi daugiau naudingų medžiagų. Žaliųjų smidrų skonis geresnis, švelnesnis negu baltųjų. Merkio smidrų ūgliuose gausu maistinių skaidulų, baltymų, angliavandenių, vitaminų, karotino, mineralinių medžiagų, ypač daug kalio, kalcio ir magnio. Smidruose ypač gausu vitamino E. Ūgliuose esantys fenolio rūgšties junginiai didina kraujagyslių sienelių tvirtumą ir elastingumą.

     

    Kur ir kaip auginami Merkio smidrai?

    Merkio smidrus Ukmergės rajone augina Sakalauskų šeima. Ūkis ekologinis, sertifikuotas. Sakalauskai jau 14 metų užsiima žemdirbyste ir yra sukaupę daug patirties, tad žmonėms užaugina tik aukščiausios kokybės derlių.

    Sakalauskų šeima

    Sakalauskų šeima

     

    Smidrų derlius pradedamas imti tik po 3-4 metų. Ši daržovė ankstyva ir dera tik 6 savaites. Per naktį gali užaugti iki 10 cm, todėl derlių reikia greitai nuskinti, nes gali peraugti. Vėliau ūgliai nebeskinami, nes praranda skonį ir maistines savybes. Leidžiama jiems užaugti, kad prikauptų vertingų medžiagų ir pasiruoštų žiemai.

    Ekologinis Sakalauskų šeimos ūkis

    Ekologinis Sakalauskų šeimos ūkis

     

    Vartojimas:

    Smidrų ūglių apačios atsargiai nulupamos (viršūnėlės neliečiamos). Jeigu virsite iškart (šviežius), tada galite visai nelupti, įvertinkite pagal kietumą. Verdami 3-4 min. stati, kad suminkštėtų drūtgaliai. Į vandenį galima įberti druskos, įspausti citrinos ar šlakelį vyno acto – pagal skonį. Svarbu nepervirti! Galima ruošti garuose arba kepti.

    Jeigu norite, apvirtus smidrus galite apkelti alyvuogių aliejuje arba svieste. Galima patiekti vienus arba kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo. Atskleiskite savo fantaziją – išbandykite smidrus ruošdami įvairius patiekalus. Ši daržovė dera praktiškai su viskuo, eksperimentuokite!

     

    Laikymo sąlygos:

    Laikyti šaldytuve nuo 0 iki +6C temperatūroje, pamerkti kotelių apačias į truputį vandens. Galima laikyti suvyniotus į drėgną švarų popierių. Rekomenduojame suvartoti per savaitę.

     

    Keletas patarimų:

    • Virti tik 3-4 min., stačius, kol suminkštės apačios;
    • Išvirtas daržoves rekomenduojame nuplauti šaltu vandeniu, taip bus išsaugota spalva, smidrai išliks traškūs.
    • Smidrai greitai praranda savo maistines ir skonines savybes, silpnėja kvapas, todėl rekomenduojame vartoti šviežius;
    • Smidrų skonis puikus, todėl patiekalai turi būti paprasti, neužgožti prieskonių gausos.
  • Naujienų prenumerata

    Jūsų vardas*:

    Jūsų el. paštas*:

    Jūsų telefonas*:

    Miestas*:

    Ekovita.lt Facebook